Obecně o trávení a probiotikach

0.0 / 5  (0 hlasů)

Sobota 18 květen 2013

(z knihy ''pH Zázrak'' od R. Younga )

Předpokladem pevného zdraví je dobré trávení. Aby byl člověk zdravý a měl dostatek energie, musí mu dobře fungovat trávicí systém a vylučování. Poruchy trávení jsou základem většiny onemocnění a jejich příznaků, poněvadž zažívací potíže podporují růst mikroforem a z toho vyplývající vznik toxinů. Je to bludný kruh: přemnožení kvasinek, nižších hub a plísní přispívá ke špatnému trávení. Narušené trávení podněcuje překyselení celého organismu. Opakované nebo chronické poruchy zažívání jsou nebezpečné, protože postupně vedou k funkčnímu poškození střev, které často probíhá nepozorovaně a nakonec se může projevit jako závažné onemocnění a např. rakovina střev!

Trávicí systém funguje za normálních okolností hladce a účelně. Je velice odolný. Jenomže my neustále přetěžujeme zažívací soustavu nekvalitní stravou neobsahující důležité živiny (nehledě na stres, v němž většina z nás žije), nedostatkem kvalitní pitné vody. Tím přispíváme k překyselení organismu a přemnožení mikrofonem.

"PŘÁTELSKÉ" BAKTERIE - PROBIOTIKA

Další důležitou součástí trávicího ústrojí člověka, je osídlení velkým množstvím baterií a dalších mikroforem. Přátelské bakterie známé jako probiotika, žiji v organismu a pomáhají udržovat dobrý zdravotní stav. Jsou nepostradatelné - nezbytné nejen pro zdraví a pro život takový. Probiotika udržují celistvost střevní stěny a vnitřního prostředí. Připravují potravu na vstřebávání živin. Podílejí se na optimální době průchodu natrávené potravy trávicím traktem, která umožňuje maximální vstřebávání živin a zároveň rychlé vyloučení odpadních látek. Probiotika vyměšují řadu příznivých látek včetně přirozených antiseptik, tedy kyseliny mléčné a acidofilinu, které rovněž napomáhají trávení. Produkují také vitaminy - téměř všechny vitaminy řady B včetně kyseliny nikotinové a biotinu, vitaminu B6, B12 a kyseliny listové a přeměňují jeden vitamin B v druhý. Za určitých okolností vytvářejí též vitamin K. Chrání organismus před choroboplodnými zárodky. Při náležitém složení střevní mikroflóry neonemocníte dokonce ani při nákaze salmonelou a je téměř nemožné chytit "kvasinkovou infekci". Probiotika neutralizují toxiny a brání jejich vstřebávání do těla. Zastávají ještě jeden důležitý úkol: omezují škodlivé bakterie a další mikroformy a brání jejich přemnožení.

Ve zdravém, vyváženém trávicím systému člověka by se měly nacházet 1,5 - 2 kilogramy probiotik. Bohužel odhady ukazují, že střeva většiny lidí osidluje sotva 25 % tohoto normálního množství. Živočišné produkty a průmyslově zpracované potraviny, přijímání chemických včetně volně prodejných léčiv, přejídání a nadměrný stres jakéhokoli typu narušuje, oslabuje kolonie probiotik a ohrožuje trávení. Tím je následně umožněno přemnožení mikroforem způsobujících záněty a následně závažná onemocnění.
Probiotika a jim příznivé podmínky brání růstu mikroforem. V tomto případě důležité pH. pH uvnitř tenkého střeva by mělo být alkalické (7,5 - 8,0), ale v tlustem střevě mírně kyselé. Prostředí udržované v úzkém rozmezí kyselé reakce podporuje růst probiotik a naopak brání množení škodlivých kvasinek, nižších hub a dalších mikroforem včetně parazitů. Probiotika nemůžou bez náležitého pH řádně fungovat.
Kysela reakce žaludečního obsahu a tlustého střeva trávící přijatou stravu. Vysoký obsah vody a menší množství cukru, což je součástí odkyselujicího programu, kyselost snižuje. Velké množství cukru a bílkovin v potravě kyselost zvyšuje. Správný způsob stravování zmírňuje zátěž organismu a umožňuje přirozený a jednodušší průběh metabolických procesů.

Doporučujeme

Diskuze

Komentáře

Pokud chcete psát komentáře, musíte se přihlásit do systému. Přihlásit
Ve spojení

Pokud se vám líbila tato informace, podělte se o ní s ostatními uživateli na internetu.

  • Technorati
  • StumbleUpon
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Reddit
  • Digg
  • Twitter
  • del.icio.us
Hledáte něco?

Pokud jste se ztratili, kliněte zde zde

Copyright © 2005 - 2017, Kutushov.cz